top of page

HERMOD RINGSET BENTSEN

Komposisjon, master (fullført vår 2023) og 4-årig bachelor

Norges Musikkhøgskole med utveksling til Universitet der Künste i Berlin

18 - PORTRETT Hermod R Bentsen 03.01.2024 Foto av Fartein B Ringset .tif

Foto: Fartein B. Ringset

Om kunsteren

Jeg er en 27 år gammel norsk komponist bosatt i Oslo. Denne våren fullførte jeg en master i komposisjon ved NMH. Jeg har også en bachelor i komposisjon derfra med ett-årig utvekslingsopphold i Berlin på Univeristät der Künste. Jeg har studert hos François Sarhan, Trond Reinholdtsen, Rolf Wallin, Asbjørn Schaatun, Henrik Hellstenius, Daniel Ott og Rune Rebne.


Hovedsaklig lager jeg instrumentalmusikk, men også elektroakustisk musikk og tverrfaglige uttrykk. Jeg bruker ofte algoritmiske komposisjonsmetoder og inspireres av andre kunstformer og filosofiske, psykologiske og nevrovitenskapelige tilnærminger til kunst og musikk.
Musikken min har blitt fremført på Ultima (2020, 2021), og UNM (Sverige 2019, Island 2022 – som residens-deltaker). Jeg har samarbeidet med utøvere som TSO og Rugle, et ensemble jeg var med å starte i 2020.


Fra jeg var syv år har jeg mottatt undervisning i både klassisk og jazzpiano ved blant annet Barratt Due og NMH (S. Slåttebrekk, E. H. Smebye o. a.). Jeg underviser i musikkteori på Unge talenter ved Barratt Due og musikkprogrammet på Majorstuen skole.
I mine komposisjoner har jeg utforsket spennet mellom to tilnærminger: oppstykket sammenheng, der selvstendige elementer settes sammen, og organisk sammenheng,
der hvert element påvirker eller vokser ut av de andre. Jeg har tatt utgangspunkt i hva som allerede er til stede i materialet i stykket, dets egenskaper, og har påført en retning for materialet. Forventning, friksjon, flertydighet og lekenhet har vært sentrale begreper i mitt kunsteriske uttrykk.

Om bidraget

Grow(n) er et verk som ble skrevet i perioden oktober 2022 til april 2023, for besetningen fløyte, altsaksofon, cello og slagverk. Verket varer omtrent et kvarter. Det ble først fremført på min avsluttende masterkonsert i april 2023 på Norges Musikkhøgskole av Brigitta Oftestad (cello) og Rugle ensemble, bestående av Katherine Oseid (saksofon), Åsmund Moen (slagverk) og Linn Marie Haram (fløyte).

Musikken er organisert i tre ulike nivåer, som jeg kaller celle-nivå, organisme-nivå og økosystem-nivå. Økosystemer, som danner det øverste nivået, inneholder både organismer og det metaforiske rommet organismene eksisterer i. En organisme består av celler og danner det midterste nivået. En celle tenkt på som en liten, meningsfull musikalsk enhet og utgjør det nederste nivået.


Cellene jeg har brukt i verket mitt Grow(n) har vært nedskrevne note-fragmenter jeg har funnet i utdrag fra andre komponisters verker og deretter omarbeidet og videreutviklet i verket mitt.

Grow(n)Hermod Ringset Bentsen
00:00 / 18:17
Supporting Art Students.png
bottom of page